Utflyktsmål

Bricquebec är en medeltida traditionell marknadsstad i departementet Manche, kallad "Normandies skafferi" som gränsar till blått hav och stoltserar med Atlantkustens underbara, gyllene stränder samt Engelska kanalen och den berömda D-Day-landningen. Detta är en välskött skatt som sträcker sig nerför Cotentin-halvön till Mont St. Michel.

Stränder

Vi är bortskämda med alla valmöjligheter mellan alla våra lokala stränder. En bilresa från La Lande på femton minuter tar dig till den skyddade viken vid Carteret på Atlantkusten med tunnland av mjuk gyllene sand och som erbjuder varma pooler vid lågvatten. Bra säker paddling för ungdomar och perfekt för de mindre att bygga sandslott i. För den energiske och lite sportiga besökaren finns en väl markerad promeadsträcka om 9 km runt Cap de la Carteret. Strandpromenaden erbjuder även restauranger såsom La Potiniere (www.la-potiniere-carteret.com) Här serveras en utsökt lunch eller middag såväl som god glass till de mindre gästerna. Restaurangen erbjuder gott om trevliga sittplatser inomhus såväl som utomhus. Den lilla staden erbjuder många fler bra restauranger såsom Restaurant Le Cap. (www.hotel-le-cap.fr) för utmärkta och välsmakande skaldjur i en väldigt trevlig miljö.

Bara fem minuters bilresa upp längs kusten ligger Hatainville, känd lokalt som Surfer’s beach och bredvid ligger Surtainville, en ytterligare stor och lång sandsträcka. Kite-surfing och vindsurfing är mycket populärt här. Utöver dessa kan du köra ända upp till Cap de la Hague med sina spektakulära vyer och höga steniga klippor och stränder samt fler fantastiska klippromenader. I andra riktningen, längs Atlantkusten, ligger Barneville & Portbail vilket båda är väl värda ett besök för sina stränder, restauranger, butiker, promenader och typisk Fransk atmosfär. För regniga dagar finns det flera utmärkta aktivitetspooler inomhus med stora rutschkanor och allt detta inom 20 minuters bilresa från La Lande.
När som helst på året kan de flesta av våra stränder upplevas som mer eller mindre lite öde, förutom då på alla sjöfåglar. Det beror på att de flesta av våra stränder mestadels inte alls har exploaterats och därför fortsatt är väldigt rena och inbjudande. Havet är fortfarande tillräckligt varmt för bad i oktober (utan våtdräkt!). När det är för kallt för att bada i havet så finns det flera fantastiska inomhuspooler i området med enorma rutschkanor (tips till pojkarna, se till att du packar dina ”Speedo”-korta badbyxor eftersom de Franska poolanläggningarna inte accepterar att bära något annat.

Intressanta sevärdigheter

Dagligen går det under sommaren båtturer från Carteret hamn till Jersey. Jersey syns tydligt från den Franska kusten. Jersey är en underbar ö tillhörande England och har en blandning av både Fransk och Brittisk kultur.

Manche är verkligen ett område som har något för alla. Allt från berömda trädgårdar och slott till Bayeuxtapeten. Under hela sommaren hålls även många trädgårdsmässor och marknader i Normandie. Större gods och herrgårdar håller öppet hus. St Mere Eglise ligger 25 minuters bilresa från La Lande och utgör början på Utah Beach, början på D-Days landningsstränder.

Varför inte köra till Caen för ett besök på William Erövrarens slott och kloster. Glöm inte då också att även kika på den välkända och strategiskt viktiga Pegasus-bron. Den första platsen som av de allierade befriades natten mellan den 5.e och 6.e juni 1944 i avsikt att säkra de allierades landstigning i Normandie. Gå längs D Day-landningsstränderna och besök även staden Arromanches som blivet känd genom Mulberrys hamn. Och när du är i området, glöm inte Bayeuxtapeten.

Den berömda franske målaren, Jean-Francois Millets hus i Greville Hague är också ett väl värt besöksmål. Ett underbart ljust tidstypiskt hus i Normandie på ett fantastiskt läge. Och detta endast cirka en halvtimmes bilfärd från La Lande.

Lokala marknader

Alla städer i hela Frankrike håller veckomarknader där man bland annat säljer lokalt producerade utsökta produkter såsom Franska ostar, kött och vin, färsk frukt och grönsaker. Brocantes (antikmässor), vide greniers (bokstavligen översatt som loppmarknad eller mer känd som Boot sales för Britterna) såväl som lokala marknader kan hittas överallt. Visserligen mer förekommande på våren och sommaren än på vintern. Det finns dock gott om aktiviteter året runt. Bricquebec har en egen marknad och är en av de största i regionen. Den äger rum på måndagar. Valognes marknad är också populär och och går av stapeln på fredagar. På lördagar hålls marknad i Barneville-Carteret.

Fritidsaktiviteter

Girafou Indoor Gamepark utgör 1300 kvadratmeter av bollparker och rutschbanor och håller öppet mellan 14:00 till 19:00 på onsdagar, lördagar och söndagar såväl som helgdagar. Under skolloven hålls den öppen alla dagar. Detta besöksmål finner du mellan Caen, och Ouistreham, cirka 1 timme och 15 minuters bilresa från La Lande, www.girafou.com Tel: 02 31 53 72 68.

Det finns även flera lokala hästgårdar i området. Längs kustlinjen finns vindsurfingklubbar, samt strandsegling. Längre bort har Normandie även ett fyrtiotal golfbanor, som mycket sällan är fullsatta (golf är inte lika populärt i Frankrike som det är i Sverige och i Storbrittanien). För den aktiva och modiga besökaren finns ”Forest Adventure” belägen vid St Sauveur Le Vicomte, precis på vägen från Bricquebec. Där erbjuds trädtoppsklättring för barn och vuxna;  www.forestadventure.fr.

Jurques Zoo Park erbjuder mer än 500 djur på 15 hektar mark. Lekparker för barn, uppträdanden, restauranger, safaridjur och sällsynta arter i en av Frankrikes mest besökta djurparker. Denna ligger vid Jurques, mellan Caen och Vire (region 14). www.zoodejurques.fr Tel: 02 31 77 94 12.

Saint Martin Animal Park, där finns det djur av 30 olika arter från 5 olika kontinenter. En park på 5 hektar trädbevuxen mark. Ponnyridning för barn finns vid Montaigu-la-Brisette, 25 minuters bilresa från La Lande, förbi Valognes på Tatihou-vägen. En vacker liten park, öppen på eftermiddagarna från 14.00. Du kan köpa popcorn för att mata djuren på vägen runt i parken. Men glöm inte att spara några popcorn till grytsvinen, som är de sista på turen. De blev så besvikna när vi inte hade några kvar att mata dem med. www.zoomontaigu.com Tel: 02 33 40 40 98

Parc Festyland, är en Nöjespark för barn med bland annat berg-och dalbanor och vikingaskepp, äventyrsbad, tornerspel och mycket mer. Ragnarök är en vikingastrid som utspelas varje dag under juli och augusti månad. Denna finns i Bretteville sur Odon (region 14) nära Caen. En dryg timmes bilresa från La Lande. – www.festyland.com

Manche har ett maritimt klimat ( i allmänhet en eller två grader varmare än Storbritannien), samt ett riktigt rikt kulturarv med en rad av museer. Bland annat museer från andra världskriget såväl som Christian Diors barndomshem. Detta är för övrigt det enda museet i Frankrike tillägnat en modedesigner.

Normandie är även väl känt för alla sina travhästar. Det finns flera kapplöpningsbanor att besöka. Ett av Frankrikes 20 nationella stuterier (Haras) ligger endast 45 minuter bort i St Lo. I detta magnifika stall inhyses 60 hingstar av olika raser. Under sommarmånaderna anordnas det dagligen en hingstparad.

Det gamla Benediktinerklostret från 800-talet vid Mont St. Michel utgör Frankrikes näst populäraste turistmål efter Paris och ligger ca. en och en halv timmes bilresa söderut. Det är en liten by byggd på en granitklippa 5 km från fastlandet i St. Michelbukten. En upphöjd gångväg förbinder byn med fastlandet under lågvatten/ ebb. Under högvatten/ flod närmar man sig den med båt. Lite längre bort ligger staden St. Malo med sitt 1300-talsslott. Några av våra senaste amerikanska besökare på La Lande älskade sin dag där ute i oktober. Det är otroligt välbesökt under sommarmånaderna men ganska tyst under lågsäsong.

Cotentin National Park är ett område med enastående naturlig skönhet och erbjuder spektakulär fågelskådning, särskilt vid flyttsäsongerna såsom på våren och hösten. Det finns ett antal fantastiska naturreservat, alla lätt tillgängliga från La Lande. Nätverket av nedlagda järnvägslinjer, Voie Vert (Gröna vägen) börjar precis längs vägen från vår ytterdörr och erbjuder kilometer av terrängvägar såväl som grusvägar. Perfekt för cykling, promenader eller en ridtur.

St. Sauveur Forest (ca 20 minuters bilresa från La Lande) är en ytterligare härlig och fridfull plats att promenera, cykla eller rida på. Det är ett naturreservat och erbjuder bland annat en väl markerad 5 km lång promenadsträcka. Vi på La Lande kan dagligen se rådjur, harar såväl som röda ekorrar i vår trädgård/park.

Shopping

Hamnstaden Cherbourg ligger ca 25 minuters bilfärd från La Lande. Staden kan med sitt stora utbud och mångfald tillgodose de mesta vad gäller shopping. Här finns även biografer, teater och sist men inte minst den stora härliga hamnen. Här finns massor av historia, många mycket bra butiker, restauranger och två stora köpcenter. Gamla stan har massor av fantastiska kaféer / restauranger med utomhusserveringar där du kan sitta och njuta av både atmosfär och ett gott glas vin eller en kopp kaffe.

Om du känner dig mer äventyrlig är Paris lätt som en plätt att åka till. Endast fyra timmar bort med bil, eller med tåg från Valognes (ca 2 timmar). Glöm inte Disneyland i Paris och den fantastiska Asterixparken, som ligger 6,4 km från Disney. Och detta är bara ett axplock av platser att besöka i Paris. Det finns ju en triumfbåge och ett Eiffeltorn och lite annat smått och gott att uppleva i Paris.

Summering

Det finns så mycket att se och uppleva här i Normandie. Så oavsett hur länge du stannar hos oss på La Lande så kommer det alltid att finnas något annat du önskade att du hade haft tid att uppleva. Denna information är bara en början. Varje stad har sin egen turistbyrå och de Franska guiderna talar vanligtvis engelska och erbjuder en enorm mängd information, kartor och broschyrer såväl om information som du kan hämta själv via webben. Vi kan tillhandahålla information efter behov. Caen är vår närmaste storstad och flygplatsen ligger en dryg timme från oss på La Lande med bil.

Vad du än väljer att göra under ditt besök hos på La Lande så är vi helt övertygade om att du kommer att få en helt underbar och mysig semester. Det är i alla det som vi allra helst önskar.
Carl Johan & Ulla

Rulla till toppen